Hrana este suportul material al hranirii prin care se intretin functiile vitale ale organismului si se permite pastrarea sanatatii trupesti si psihomentale in vederea cresterii spirituale. Din acest punct de vedere hrana este o necesitate materiala, care ofera organismului suport structural si energetic existentei, bunei functionari, cresterii si dezvoltarii si in final al implinirii sale spirituale.

 

Hrana este buna daca este folositoare, adica asigura toate necesitatile organismului uman si este nefolositoare daca determina imbolnavirea organismului. Sistemul de referinta stabil in raport cu cei doi termeni folositor/nefolositor este structura trupeasca a fiecarui individ, pentru ca nu trebuie sa uitam ca "nu exista boli, ci numai bolnavi". Totusi, hrana materiala a omului nu poate fi definita atat de simplist.

De aceea termenul de hrana nici nu este intrutotul adecvat, ci este utilizat termenul de aliment.

Alimentul este definit ca bunul material de folosinta umana utilizat pentru satisfacerea nevoilor nutritive de ordin structural, functional si energetic al organismului. Hrana omului este reprezentata deci de alimente. Scopul primordial al alimentului este satisfacerea nevoii de hranire, asigurarea acestei necesitati vitale facandu-se cu conferirea sanatatii organismului.

Latura primordiala a calitatii vietii din punct de vedere nutritional este deci sanatatea organismului uman. In acest context trebuie privita ca procesul de asigurare optima a necesitatilor nutritive ale organismului, care sa nu induca efecte negative, astfel incat sa asigure sanatatea umana. Pentru a realiza acest scop alimentele trebuie sa fie suficiente cantitativ si sa prezinte anumite conditii de calitate care sa satisfaca necesitatile.

Mijloacele de realizare a calitatii alimentatiei

Omul trebuie sa fie instruit asupra valorilor si nonvalorilor din alimentatie, asupra beneficiilor si riscurilor pe care il presupun nu numai anumite alimente sau categorii de alimente, ci si a obiceiurilor alimentare. Latura materiala a alimentului este caracterizata deci prin productia de alimente, care trebuie sa fie proaspete  astfel incat sa nu se deprecieze calitatea alimentara si sa prezinte valoare nutritionala si biologic activa cat mai ridicata, sau corespunzatoare categoriei de consumatori carora este adresat alimentul respectiv.

Aceasta latura calitativa este asigurata printr-o productie de alimente cat mai variata si complexa, una din preocuparile majore ale cercetarii alimentare fiind tocmai asigurarea unei varietati cat mai mari de produse alimentare, care sa fie cat mai apropiate de ceea ce se considera optim din punct de vedere nutritional si biologic activ.

Latura estetica este definita generic prin "arta culinara" , care este la momentul de fata expresia majora a laturii spirituale a alimentatiei. Arta culinara inglobeaza si un proces de creatie spirituala a producatorului, astfel incat valoarea totala a alimentului este sporita. Demersul estetic trebuie sa se realizeze insa in conditiile asigurarii si pastrarii calitatilor alimentare, materiale ale alimentului, fara de care acesta nu prezinta siguranta in consum.

Arta culinara este puternic supusa specificului cultural al unei comunitati umane, avand prin aceasta o dimensiune sociala. Dimensiunile calitatii alimentatiei sunt determinate in egala masura si de modul cum se realizeaza alimentatia. Si din acest punct de vedere exista o diferentiere neta a alimentatiei umane. Astfel, nu se consuma orice fel de alimente, iar consumul nu se realizeaza oricand si oriunde

Pentru om alimentatia este un demers social in care familia serveste impreuna masa, care constituie una din laturile nodale ale comuniunii familiale. Modul de consum al alimentelor si momentul in care sunt consumate acestea sunt elemente care tin de cultura unei societati.

Importanta sociala a educatiei alimentare

In epoca actuala, o data cu dezvoltarea societatii tehnologice si informationale, latura spirituala a alimentatiei este trecuta pe un plan secundar al preocuparilor fiecarui individ. Omul modern, sub motivul "lipsei de timp" se hraneste de cele mai multe ori aleator.Alimentele, oferite de piata moderna vin in sprijinul acestui nou obicei uman prin produse fast-food, sau pregatite industrial, astfel incat ele pot fi consumate fara, sau cu o minima procesare casnica, oricand si oriunde, mai exact ori de cate ori omul simte senzatia de foame. Aceste produse satisfac prin calitatea lor necesitatile materiale la un nivel din ce in ce mai ridicat. Sistemele de control vegheaza ca aceste produse sa nu produca imbolnaviri.

Alimentele, sunt prezentate cat mai estetic si sunt insotite de ambalaje si publicitate atragatoare, astfel incat si latura estetica pare a fi satisfacuta. La o analiza mai atenta se observa insa ca prin acest nou mod de consum al alimentelor latura spirituala este prejudiciata major intrucat alimentatia este redusa la satisfacerea nevoii de hrana si a placerii simturilor. Se pierde total comuniunea sociala oferita de contextul servirii mesei, indiferent ca el se desfasoara la nivel familial sau la nivel de grupuri de oameni. Daca mesele festive, mesele de afaceri sunt inca prezente in viata sociala a societatii moderne, mesele din sanul familiei sunt reduse de cele mai multe ori pentru week-end sau pentru concedii.

Un semnal de alarma in acest sens a fost tras in primul rand de psihologi, care au remarcat o instrainare si desocializare a omului modern, urmata de nutritionisti care au remarcat ca nu este suficient ca omul sa consume doar alimente cu valoare nutritionala. Consumul trebuie sa se asigure in conditii de confort fizic si mai ales psihic, astfel incat alimentele sa isi atinga scopul.

Se pune astfel problema daca omul modern se hraneste mai bine sau aceasta stare de beatitudine este doar o aparenta, in esenta realizandu-se o depreciere a laturii alimentare a calitatii vietii. Desigur argumente exista si pro si contra, ceea ce a generat o impartire a tezelor comunitatii stiintifice din diferite domenii ale stiintelor vietii si a celor sociale, dezbaterea fiind deschisa.

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    150 RON pentru Bucuresti
    250 RON pentru restul tarii